19 Μαΐ 2009

Καταθέτω σήμερα μια πρόταση στα πλαίσια της βελτίωσης του πρωταθλήματος Ανδρών της Α1 ΕΣΚΑΚ, που θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να κάνει πιο ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Η πρόταση είναι η εξής :

  • Α' Φάση : Οι 12 ομάδες του πρωταθλήματος θα χωριστούν σε 2 ομίλους γεωγραφικά : έναν στην Αργολίδα-Κυνουρία και έναν στην Κορινθία. Η γεωγραφική θέση των ομάδων φέτος ευνοεί αυτή την κατανομή (6-6). Στον κάθε όμιλο οι ομάδες θα παίξουν δύο (2) φορές μεταξύ τους βάσει κλήρωσης. Έτσι οι αγωνιστικές σε κάθε όμιλο στην α' Φάση θα είναι δέκα (10).
  • Β' Φάση : Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου της Α' φάσης μπαίνουν στην Β' φάση στον όμιλο ανόδου και οι τρεις τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου της Α' Φάσης μπαίνουν στον όμιλο υποβιβασμού. Οι έξι ομάδες των νέων ομίλων ξαναπαίζουν δύο (2) φορές μεταξύ τους βάσει κλήρωσης. Επομένως στη Β' Φάση απαιτούνται πάλι δέκα (10) αγωνιστικές.
  • Ο πρώτος της βαθμολογίας του ομίλου ανόδου ανεβαίνει στην Γ' Εθνική κατηγορία, ο τελευταίος του ομίλου Υποβιβασμού υποβιβάζεται στην Α2 Κατηγορία.
Το σύστημα έχει τα εξής πλεονεκτήματα :
  1. Δεν υπάρχουν "αδιάφορες" ομάδες σε καμιά φάση του πρωταθλήματος, στο βαθμό που υπάρχουν σήμερα. Ακόμη και ο 6ος της 'Α φάσης μπορεί να διεκδικήσει θεωρητικά το πρωτάθλημα επι ίσοις όροις, ενώ και ο τελευταίος της βαθμολογίας της Α' φάσης μπορεί να σωθεί.
  2. Το σύστημα απαιτεί δύο (2) αγωνιστικές λιγότερες από το ισχύον, πράγμα που σημαίνει ότι κερδίζονται ημερομηνίες για άλλα πρωταθλήματα. Αυτό μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να διοργανώσουμε καλύτερα πρωταθλήματα στις μικρές κατηγορίες και κύρια σε αυτές των παίδων, παμπαίδων.
  3. Μειώνονται σημαντικά οι μετακινήσεις και επομένως τα έξοδα των σωματείων, αλλά και των διαιτητών και κριτών. Αν ένα σωματείο με το ισχύον σύστημα θα κάνει 6 μετακινήσεις εκτός νομού, με το προτεινόμενο θα κάνει μόνο τρεις.
Επιπλέον θεωρώ ότι μια πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται και από παρεμβάσεις που θα δίνουν έμφαση στην αξιοποίηση των γηγενών νέων παικτών. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να είναι :

  • Το ανώτερο όριο των πέντε παικτών άνω των 30 ετών.
  • Η υποχρεωτική παρουσία 3 εφήβων στη δωδεκάδα.
  • Η υποχρεωτική παρουσία 10 τουλάχιστον παικτών σε κάθε αγώνα.
  • Η υποχρεωτική παρουσία ενός εφήβου στην πεντάδα που παίζει.
Παρακαλώ τους φίλους επισκέπτες του ιστολογίου να σχολιάσουν την πρόταση, να καταθέσουν την συμφωνία ή διαφωνία τους, τις τυχόν προτάσεις τους, ώστε να συζητήσουμε το θέμα στο άμεσο μέλλον και με την ΕΣΚΑΚ.

Τις επόμενες μέρες θα καταθέσω και εναλλακτική πρόταση διεξαγωγής του πρωταθλήματος με προσθήκη συστήματος play-off . Εδώ να σημειώσω ότι είμαστε η μοναδική περιφερειακή ένωση καλαθοσφαίρισης που δεν έχει σύστημα playoff.

ΣΠ
Categories: