11 Σεπ 2008


Πάρτε μια μικρή γεύση της μεθοδολογίας προπόνησης που τηρεί πιστά φέτος το προπονητικό τιμ της ομάδας, με βάση τα σεμινάρια που παρακολούθησε το καλοκαίρι, και ειδικά αυτό του Κώστα Χατζηχρήστου, Γυμναστή του Πανιωνίου.

Μέθοδοι Αερόβιας Προπόνησης
Όταν μιλάμε για αερόβια προπόνηση στο μυαλό των περισσοτέρων προπονητών έρχεται το αργό, σταθερής έντασης τρέξιμο που διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η μέθοδος έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια κι χρησιμοποιείται κατά κόρον από ομάδες κάθε επιπέδου. Αν όμως δούμε πιο προσεκτικά τις ανάγκες του αθλήματος του μπάσκετ μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Ο παίκτης του μπάσκετ δεν κινείται ποτέ ευθύγραμμα πάνω από 30 μέτρα (τόσο είναι το μήκος του γηπέδου). Επί πλέον καλείται να αλλάξει κατεύθυνση, ταχύτητα αλλά και τρόπο κίνησης (γλίστρημα, σπριντ κτλ) σχεδόν σε κάθε φάση.

2. Το μπάσκετ παίζεται σε ταχύτητες πολύ υψηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται σε αυτού του τύπου την προπόνηση. Εξάλλου η βιομηχανική του σπριντ και της επιτάχυνσης είναι πολύ διαφορετική από αυτή του αργού τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων.

3. Το αργό συνεχόμενο τρέξιμο ενεργοποιεί της μυϊκές ίνες βραδείας συστολής, ενώ το μπάσκετ είναι κυρίως άθλημα ισχύος και απαιτεί την ανάπτυξη των μυϊκών ινών ταχείας συστολής.

4. Το αργό συνεχόμενο τρέξιμο έχει αρνητική επίπτωση στη δύναμη.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται για την ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας στους μπασκετμπολίστες.

Η μέθοδος που προτείνεται για την ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας είναι η διαλειμματική προπόνηση και μάλιστα μέσα στο γήπεδο του μπάσκετ και με τη χρήση μπάλας σε πολλές από τις ασκήσεις.

Ένας ακόμα καθοριστικός λόγος για τον οποίο προτείνεται η διαλλειματική μέθοδος για την ανάπτυξη αερόβιων προσαρμογών είναι ότι αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την βελτίωση του όγκου παλμού ( SV ) της καρδιάς , όπου όπως αναφέρθηκε, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου.

Συγκεκριμένα η διαλειμματική προπόνηση στο γήπεδο ενδείκνυται γιατί:

1. Βελτιώνει όλες τις παραμέτρους που οδηγούνε στην αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου

2. Αναπτύσσει τις μυϊκές ίνες ταχείας συστολής

3. Εκτελείται σε ταχύτητες και τεχνικές κίνησης βιομηχανικά όμοιες με αυτές που απαιτούνται στο παιχνίδι

4. Επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάπτυξη των δεξιοτήτων του αθλήματος

5. Προετοιμάζει το μυϊκό σύστημα και τις αρθρώσεις για τις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης που απαιτούνται στο άθλημα

6. Δεν έχει αρνητική επίπτωση στη δύναμη

Οι ασκήσεις που θα εφαρμοσθούν περιορίζονται μόνο από την φαντασία του προπονητή. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα ακολουθηθούν οι χρόνοι έργου αλλά και διαλείμματος, οι ασκήσεις που θα χρησιμοποιηθούν μπορούν να περιέχουν μπάλα, πλάγια μετατόπιση αλλαγές κατεύθυνσης κτλ. Ο σκοπός είναι να ετοιμαστούν οι μπασκετμπολίστες όσο το δυνατόν αρτιότερα για να παίξουν το παιχνίδι.

Περισσότερα στο sportstraining.gr
Categories: