30 Οκτ 2009

Διαβάζουμε στις σημερινές τοπικές εφημερίδες ότι "φέτος το πρωτάθλημα θα πάει στο Ναύπλιο". Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να πούμε μερικά πράγματα λίγο πριν την  πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
  • Δεν αποδεχόμαστε προκαταβολικά τον τίτλο του φαβορί, ούτε κατά το ήμισυ. Σεβόμαστε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος για την προσπάθεια που κάνουν κάθε χρόνο, γιατί το ίδιο ζούμε και εμείς. Ο καθένας μπορεί να βάλει τους στόχους του. Ο δικός μας στόχος είναι το καλό μπάσκετ, το ευ αγωνίζεσθαι, το γεμάτο με παιδιά γήπεδο! Αν τα πετύχουμε αυτά και φέτος, θα είμαστε ικανοποιημένοι. Αν αυτά φέρουν και το πρωτάθλημα, τότε καλώς να έρθει! Αλλά δεν είναι αυτοσκοπός!
  • Τέτοιες λογικές τα τελευταία χρόνια - να βγάζουμε πρωταθλητή από τον Ιούνιο - δεν συνέβαλλαν στο να δούμε καλά πρωταθλήματα. Τα τελευταία πρωταθλήματα ήταν δυο και τριών ταχυτήτων και είτε δεν είχαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον, είτε κρίθηκαν σε ένα μεμονωμένο  αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν γέμισαν τα γήπεδα. Και αν τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν γεμίζουν τα γήπεδα του μπάσκετ στην περιφέρεια, με παιδιά τότε έχουμε αποτύχει. Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα δούμε καλύτερη εικόνα στα γήπεδα.
  • Σημαντική ευθύνη φυσικά για τη διεξαγωγή ενός καλού πρωταθλήματος φέρει και η ηγεσία της ΕΣΚΑΚ. Οι γνωστές οικονομικές δυσκολίες της φετινής χρονιάς, δεν την απαλλάσσουν από την υποχρέωση της να εγγυηθεί ένα επί ίσοις όροις πρωτάθλημα, στο οποίο θα τηρηθούν κατά γράμμα οι κανονισμοί και η προκήρυξη. Πέρα όμως από αυτό που είναι αυτονόητο, η ΕΣΚΑΚ πρέπει κατά τη γνώμη μας να παρακολουθήσει φέτος από πολύ κοντά τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και να μελετήσει εκείνες τις αλλαγές (κάποιες έχουμε προτείνει τα τελευταία δύο χρόνια)  που θα κάνουν στο μέλλον, και ενόψει αναδιάρθρωσης των εθνικών κατηγοριών, το πρωτάθλημα της Α1 πιο ανταγωνιστικό. Γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε σύντομα σαν Ένωση να μην έχουμε καμιά ομάδα στα εθνικά πρωταθλήματα. Αλλά το κυριότερο θα κινδυνεύσουμε πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον να γίνουμε όλοι "ομάδες μισθοφόρων". Ας αναλογιστούμε τι πρωτάθλημα εφήβων (και εν μέρει παίδων) διεξάγεται φέτος στην ένωση και θα καταλάβουμε πολύ καλά τι εννοούμε. 
  • Τέλος μια κουβέντα για τη διαιτησία! Θεωρούμε πως η ένωση έχει καλούς και έμπειρους διαιτητές που κάθε Σαββατοκύριακο ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στις μεγάλες απαιτήσεις των πολλών αγώνων. Είμαστε μικρή ένωση και γνωριζόμαστε όλοι καλά μεταξύ μας. Μακριά από μας θεωρίες συνωμοσίας! Θεωρούμε όμως ότι συχνά οι διαιτητές πέφτουν θύματα της υπερπροσπάθειας που κάνουν να καλύψουν όλα τα παιχνίδια. Γιατί δεν είναι δυνατόν να σφυρίζεις από το πρωί 4 και 5 παιχνίδια σε διάφορα μέρη και το απόγευμα να σφυρίζεις ένα κρίσιμο παιχνίδι της Α1 ανδρών. Ας φροντίσει λοιπόν φέτος η ηγεσία της διαιτησίας να διαχειριστεί καλύτερα τα μέλη της, ας αξιολογήσει αγώνες που απαιτούν έμπειρους και ...ξεκούραστους διαιτητές, ας φέρει σε τελική ανάλυση και διαιτητές από την Αθήνα για κάποια παιχνίδια, αν δεν υπάρχει επάρκεια. Έτσι θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τόσο τα ανθρώπινα λάθη, όσο και τους... ψιθύρους που μόνο καλό δεν κάνουν.
Συμπερασματικά, αν όλοι προσπαθήσουμε από κοινού για όλα τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι θα δούμε φέτος ένα καλύτερο και πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα. Και αυτό είναι βέβαιο πως θα φέρει περισσότερα παιδιά στο γήπεδο, πράγμα που πρέπει να είναι ο βασικός στόχος όλων μας. Από την πλευρά μας αναλαμβάνουμε πλήρως το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και αυτό θα είναι η καθημερινή μας έγνοια, ξεκαθαρίζουμε όμως ότι θάμαστε και πολύ αυστηροί σε κάθε τι που θα αλλοιώσει τους ίσους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Ευχόμαστε σε όλα τα σωματεία που θα συμμετέχουν φέτος στο πρωτάθλημα, στους αθλητές, τους προπονητές, τις διοικήσεις  τους, στους διαιτητές και στην διοίκηση της Ένωσης καλή χρονιά και επίτευξη των στόχων τους. Και στο τέλος να κερδίσει ο καλύτερος!

ΣΠ
Categories:

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευ αγωνίζεσθαι με αυτούς που έχεις δεν γίνεται. Τους παίκτες σου τους είδαμε στο μεταξύ μας φιλικό που κάνανε και ράμματα έλεος