17 Ιουλ 2008

Πολλά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία ενός αθλητή. Ειδικά στο μπάσκετ, που είναι ένα ποιοτικό και αρκετά υψηλού επιπέδου άθλημα και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει αρκετά.Πολλοί ρίχνουν το βάρος στο ταλέντο, στα σωματικά προσόντα, στις φυσικές δυνάμεις, στα μέσα προπόνησης, κτλ χωρίς να ασχολούνται με το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας: την Αθλητική Νοοτροπία!

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αθλητών/τριων όπου παρότι δεν διέθεταν ταλέντο και σωματικά προσόντα ούτε ιδανικά μέσα προπόνησης εντούτοις κατάφεραν να φτάσουν ψηλά επειδή διέθεταν σωστή νοοτροπία!
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους αθλητές και τις αθλήτριες του μπάσκετ μας θα προσπαθήσω να αναλύσω την αξία του να είσαι πάνω απ’ όλα σωστά σκεπτόμενος αθλήτης/τρια:

- Η αγάπη για το μπάσκετ θα κρατήσει ζωντανό το πάθος και το ενδιαφέρον σου. Αν δεν το αγαπάς πραγματικά καλύτερα να φύγεις από αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς θα φύγεις στην πρώτη δυσκολία! Η αγάπη θα σε οπλίσει με τις ψυχικές δυνάμεις και τα αποθέματα που χρειάζεσαι για να αντεπεξέλθεις στις κακοτοπιές που σίγουρα θα συναντήσεις. Και στον αθλητισμό – πρωταθλητισμό συχνά πρέπει να πονέσουμε για να πετύχουμε!
- Ο σεβασμός στο ίδιο το άθλημα θα σε οδηγήσει στο να σέβεσαι συμπαίκτες, αντιπάλους, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και φιλάθλους. Αυτό θα σου προσδώσει ήθος, ποιότητα και αξία, ακόμα και αν μερικές φορές δεν είναι αμοιβαίο! Θα είσαι αξιοσέβαστη παρουσία και πάντα θα έχεις κύρος και λάμψη.
- Η συνέπεια θα σου προσφέρει την συνεχή βελτίωση και την μεγάλη διάρκεια. π.χ. η συνέπεια στην προπόνηση σε βελτιώνει αθλητικά και ταυτόχρονα σε κρατάει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης για μεγάλο διάστημα.
- Η πειθαρχεία μέσα και έξω από το γήπεδο είναι αναγκαία, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Μέσα στο γήπεδο πρέπει να τηρείς τους κανόνες του παιχνιδιού και της ομάδας σου. Σέβεσαι τις αποφάσεις των διαιτητών και του προπονητή σου ακόμα και αν κατά την γνώμη σου δεν είναι σωστές! Η αντίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει… Έξω από το γήπεδο πρέπει να ακολουθείς το πρόγραμμα σε θέματα διατροφής, ύπνου, διασκέδασης, και γενικά συμπεριφοράς που επηρεάζουν το παιχνίδι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πειθαρχία δεν σημαίνει λοιπόν καταπίεση, σημαίνει τρόπος αθλητικής συμπεριφοράς με σκοπό την επίτευξη του στόχου.
- Εμείς, όχι εγώ! Μια φράση που αν την καταλάβεις θα βελτιώσεις πολλά στην ζωή σου γενικότερα. Το μεγάλος κέρδος των ομαδικών αθλημάτων βρίσκεται ακριβώς εδώ. Αν καταφέρεις να αποδεχτείς το ρόλο σου μέσα στην ομάδα και βάλεις την ομάδα πάνω από τον εαυτό σου τότε να ξέρεις ότι έχεις κερδίσει πολλά όχι μόνο σαν παίκτρια αλλά και σαν άνθρωπος! Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό. Απαιτεί αρκετή αυτογνωσία και ικανότητα αυτοκριτικής. Νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις σκληρά γι αυτό. Ένα πρώτο βήμα είναι να μην ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους για ότι συμβαίνει, καλύτερα να ψάχνεις πρώτα μέσα σου. Ίσως βρεις λύσεις που δεν τις φανταζόσουν καν!
Όταν μάθεις λοιπόν να δουλεύεις με τον εαυτό σου θα καταλάβεις την πραγματική σου αξία και τότε θα μπορείς να λειτουργείς πιο αποτελεσματικά μέσα στην ομάδα αφού θα ξέρεις ακριβώς τι μπορείς να προσφέρεις χωρίς να επηρεάζεσαι από τίποτα!
Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι μια περιληπτική αναφορά στο θέμα αθλητική νοοτροπία. Είναι απλά το ερέθισμα για να σχοληθούμε με το θέμα περισσότερο, γιατί σίγουρα μόνο θετικά αποτελέσματα θα δούμε αν δουλέψουμε πάνω σε αυτό.
Η σωστή νοοτροπία πρέπει να διδάσκεται καθημερινά στους αθλητές από την πρώτη μέρα που θα πατήσουν το παρκέ μέχρι και την τελευταία μέρα της καριέρας τους σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Πρέπει ο αθλητής από πολύ νωρίς στην καριέρα του να θεωρεί αυτονόητο τον σεβασμό, την πειθαρχία, την ομαδικότητα κτλ, αν και πάντα βελτιώνεται αρκεί να τον πείσεις για τα οφέλη. Συχνά είναι τα παραδείγματα μεταμορφωμένων ομάδων ή αθλητών απλά επειδή πειθάρχησαν λίγο παραπάνω ή έγιναν πιο ομαδικοί.
Δουλειά λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα, έγκαιρα, για να πάψουμε να λέμε την γνωστή φράση:
<<Ήταν μεγάλο ταλέντο αλλά δεν είχε μυαλό>>

Δεσποτάκης Μάριος
basketball Coach

από την ιστοσελίδα του Μ.Δεσποτάκη ... αφιερωμένο στον champ
Categories: