24 Ιουλ 2008


Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την ανακοίνωση των μετεγγραφών της ομάδας, αναπτύχθηκε μια συζήτηση (και εδώ στην ιστοσελίδα) ότι "οι μετεγγραφές αυτές κλείνουν το δρόμο στους εφήβους της ομάδας και στα δικά μας παιδιά" και ότι " οι έφηβοι θα παίξουν πάλι δυο τρία παιχνίδια και μετά θα κάνουν μόνο προπονήσεις".

Η λογική αυτή -άσχετα από πού προέρχεται και πέρα από το ότι είναι εξαιρετικά ηττοπαθής- είναι εντελώς αστήριχτη και ξένη προς τον προγραμματισμό και τους στόχους του σωματείου μας. Και εξηγούμαστε :

  • Η εφηβική ομάδα του Οίακα , δηλαδή οι γεννηθέντες 90,91 και 92 , μια γεμάτη 20άδα ισάξιων παικτών, είναι σήμερα ότι καλύτερο διαθέτει η ομάδα σε ανθρώπινο δυναμικό! Η διοίκηση και το προπονητικό τημ του σωματείου είναι αποφασισμένοι να στηριχθούν σε αυτό το υλικό για επόμενα 10 χρόνια! Και όλος ο προγραμματισμός έχει στηριχθεί πάνω σε αυτό το στόχο. Με αυτή τη λογική έγιναν και όσες μετεγγραφές έγιναν. Πρόκειται για παίκτες εγνωσμένης αξίας που πέρα από την άμεση προσφορά τους στην ομάδα και το υψηλότερο κίνητρο που θα δώσουν σε όλους, θέλουμε και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν και τους νεότερους στην προσωπική τους τεχνική και γενικότερη βελτίωση. Αυτό θα επιδιωχτεί στις προπονήσεις και είμαστε σίγουροι ότι θα φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Να θυμήσουμε το παράδειγμα από πέρυσι του Χρήστου Μούγιου, ο οποίος πιστεύουμε ότι έμαθε πολλά από την "τριβή" του με τον Μάκη Καζά. Τέλος πολλοί έφηβοι θα στελεχώνουν και φέτος τη δωδεκάδα της ανδρικής σε όλα τα παιχνίδια, έχοντας και ένα παραπάνω κίνητρο,αφού θα συμμετέχουν σε μια ομάδα που έχει σαφή στόχο να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Α1 και να επιδιώξει την άνοδο.
  • Πρέπει να θυμήσουμε ότι η εφηβική ομάδα πριν 2 περιόδους ήταν πρωταθλητρια Αργολιδοκορινθίας και έπαιξε με επιτυχία και στο final four της Δυτικής Ελλάδας. Πέρυσι η ίδια ακριβώς ομάδα, ατύχησε σε ένα και μόνο παιχνίδι, λόγω συστήματος των προκριματικών αγώνων και βρέθηκε εκτός πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα όντως οι εφηβοί μας να μην πάρουν στα πόδια τους πολλά παιχνίδια. Αρκετοί όμως από αυτούς, όσοι δούλεψαν συστηματικά όλη τη χρονιά - όπως π.χ. ο Γκάγκιτς , ο Βλαχόπουλος , ο Ντάσκας - ενίσχυσαν την αντρική ομάδα και μάλιστα σε κάποια παιχνίδια ήταν και καθοριστική η συμβολή τους (π.χ. στο παιχνίδι με τον Τήρωνα εκτός έδρας), σε μια χρονιά με πολλές ατυχίες, απουσίες στρατευμένων και τραυματισμούς βασικών παικτών. Αυτή λοιπόν η ίδια εφηβική ομάδα - πρωταθλήτρια - με την έλλειψη φυσικά μιας σημαντικής μονάδας του Βαγγέλη Μανούχου, αλλά με την προσθήκη 5-6 βασικών παιχτών της περυσινής πρωταθλήτριας παίδων (Γκίκας, Μούγιος, Βλασσερός, Ντάσκας, Κούτρης,Μποζιονέλος, Χαϊδάς), έχει κατά τη γνώμη μας τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και στο εφηβικό πρωτάθλημα φέτος! Καμιά ομάδα στην Αργολιδοκορινθία δεν έχει κατά τη γνώμη μας το υλικό αυτής της ομάδας!
  • Το Δ.Σ. του σωματείου μας συζήτησε με την ΕΣΚΑΚ (στην πρόσφατη ΓΣ της Ένωσης) την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος εφήβων, ώστε να αποφευχθούν ατυχή γεγονότα όπως τα περυσινά, και να εξασφαλιστούν περισσότερα παιχνίδια για όλες τις ομάδες της Ένωσης, να δοθεί δηλαδή περισσότερη προσοχή στο υλικό των ομάδων στις κατηγορίες εφήβων και νέων. Σε αντίθεση μάλιστα με όσα προτείνονται από την ΕΟΚ για κατάργηση του άνω ορίου ηλικίας στις αντρικές ομάδες και κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής 2 εφήβων στην 12αδα της κάθε αντρικής , το σωματείο μας στις προτάσεις που κατέθεσε, πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των εφήβων στις αντρικές ομάδες, να παραμείνουν τα όρια ηλικίας και να αναδιαρθρωθεί το πρωτάθλημα εφήβων. Όλες αυτές οι προτάσεις κατατέθηκαν και γραπτώς στην ΕΣΚΑΚ και περιμένουμε την προκήρυξη των πρωταθλημάτων για να δούμε αν έγιναν αποδεκτές. Φυσικά δεν είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε, αλλά αυτό και μόνο αποδεικνύει τις προθέσεις μας.
  • Τέλος πέρα από το τι στόχους βάζουμε εμείς σαν ΔΣ και Προπονητές, η υλοποίηση τους εξαρτάται φυσικά και απο την συμμετοχή όλων και την ανταπόκριση των παικτών σε όσα στοχεύουμε. Η ατομική δουλειά του καθενός και η ομαδική προσπάθεια όλων, είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες της επιτυχίας. Από την πλευρά της διοίκησης θα εξασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε προπονητές και παίκτες να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια. Και αυτό σημαίνει και οικονομική επιβάρυνση , πράγμα που για ένα ερασιτεχνικό σωματείο που επιχορηγείται με 1450 ευρώ ετησίως απο την ΓΓΑ είναι δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μας. Τώρα είναι η σειρά των παικτών να δουλέψουν σκληρά και με υπομονή για το καλό πρώτα της ομάδας και ύστερα - και φυσικά - το δικό τους.
Αντί λοιπόν να συζητάμε σήμερα και να προεξοφλούμε καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν μόνο από την αρνητική συμπεριφορά όλων μας, καλύτερα θα είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί για το μέλλον, το οποίο είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να είναι πολύ καλύτερο για όλους! Και ναναι βέβαιοι όλοι ότι όποιος δουλεύει, ανταμοίβεται!

Ας θυμηθούμε μια και είναι επίκαιρο, τα νέα παιδιά της Εθνικής Ελλάδας που πάει στο Πεκίνο! Παιδία σαν τον Πελεκάνο, τον Μπουρούση, τον Πρίντεζη, τον Γλυνιαδάκη, αλλά και αυτούς που κόπηκαν, τον Τσαλδάρη, τον Καλαμπόκη, τον Περπέρογλου. Είναι παιδιά που με υπομονή και επιμονή δουλεύουν με συνέπεια εδώ και 4 χρόνια. Τώρα ηρθε η σειρά τους. Αύριο θα έρθει και των υπολοίπων.

Το σύνθημα είναι ένα : Δουλειά, δουλειά, δουλειά!

Οι μέρες της πρώτης μας συνάντησης πλησιάζουν. Τα υπόλοιπα από κοντά.



17 Ιουλ 2008

Πολλά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία ενός αθλητή. Ειδικά στο μπάσκετ, που είναι ένα ποιοτικό και αρκετά υψηλού επιπέδου άθλημα και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει αρκετά.Πολλοί ρίχνουν το βάρος στο ταλέντο, στα σωματικά προσόντα, στις φυσικές δυνάμεις, στα μέσα προπόνησης, κτλ χωρίς να ασχολούνται με το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας: την Αθλητική Νοοτροπία!

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αθλητών/τριων όπου παρότι δεν διέθεταν ταλέντο και σωματικά προσόντα ούτε ιδανικά μέσα προπόνησης εντούτοις κατάφεραν να φτάσουν ψηλά επειδή διέθεταν σωστή νοοτροπία!
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους αθλητές και τις αθλήτριες του μπάσκετ μας θα προσπαθήσω να αναλύσω την αξία του να είσαι πάνω απ’ όλα σωστά σκεπτόμενος αθλήτης/τρια:

- Η αγάπη για το μπάσκετ θα κρατήσει ζωντανό το πάθος και το ενδιαφέρον σου. Αν δεν το αγαπάς πραγματικά καλύτερα να φύγεις από αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς θα φύγεις στην πρώτη δυσκολία! Η αγάπη θα σε οπλίσει με τις ψυχικές δυνάμεις και τα αποθέματα που χρειάζεσαι για να αντεπεξέλθεις στις κακοτοπιές που σίγουρα θα συναντήσεις. Και στον αθλητισμό – πρωταθλητισμό συχνά πρέπει να πονέσουμε για να πετύχουμε!
- Ο σεβασμός στο ίδιο το άθλημα θα σε οδηγήσει στο να σέβεσαι συμπαίκτες, αντιπάλους, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και φιλάθλους. Αυτό θα σου προσδώσει ήθος, ποιότητα και αξία, ακόμα και αν μερικές φορές δεν είναι αμοιβαίο! Θα είσαι αξιοσέβαστη παρουσία και πάντα θα έχεις κύρος και λάμψη.
- Η συνέπεια θα σου προσφέρει την συνεχή βελτίωση και την μεγάλη διάρκεια. π.χ. η συνέπεια στην προπόνηση σε βελτιώνει αθλητικά και ταυτόχρονα σε κρατάει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης για μεγάλο διάστημα.
- Η πειθαρχεία μέσα και έξω από το γήπεδο είναι αναγκαία, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Μέσα στο γήπεδο πρέπει να τηρείς τους κανόνες του παιχνιδιού και της ομάδας σου. Σέβεσαι τις αποφάσεις των διαιτητών και του προπονητή σου ακόμα και αν κατά την γνώμη σου δεν είναι σωστές! Η αντίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει… Έξω από το γήπεδο πρέπει να ακολουθείς το πρόγραμμα σε θέματα διατροφής, ύπνου, διασκέδασης, και γενικά συμπεριφοράς που επηρεάζουν το παιχνίδι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πειθαρχία δεν σημαίνει λοιπόν καταπίεση, σημαίνει τρόπος αθλητικής συμπεριφοράς με σκοπό την επίτευξη του στόχου.
- Εμείς, όχι εγώ! Μια φράση που αν την καταλάβεις θα βελτιώσεις πολλά στην ζωή σου γενικότερα. Το μεγάλος κέρδος των ομαδικών αθλημάτων βρίσκεται ακριβώς εδώ. Αν καταφέρεις να αποδεχτείς το ρόλο σου μέσα στην ομάδα και βάλεις την ομάδα πάνω από τον εαυτό σου τότε να ξέρεις ότι έχεις κερδίσει πολλά όχι μόνο σαν παίκτρια αλλά και σαν άνθρωπος! Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό. Απαιτεί αρκετή αυτογνωσία και ικανότητα αυτοκριτικής. Νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις σκληρά γι αυτό. Ένα πρώτο βήμα είναι να μην ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους για ότι συμβαίνει, καλύτερα να ψάχνεις πρώτα μέσα σου. Ίσως βρεις λύσεις που δεν τις φανταζόσουν καν!
Όταν μάθεις λοιπόν να δουλεύεις με τον εαυτό σου θα καταλάβεις την πραγματική σου αξία και τότε θα μπορείς να λειτουργείς πιο αποτελεσματικά μέσα στην ομάδα αφού θα ξέρεις ακριβώς τι μπορείς να προσφέρεις χωρίς να επηρεάζεσαι από τίποτα!
Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι μια περιληπτική αναφορά στο θέμα αθλητική νοοτροπία. Είναι απλά το ερέθισμα για να σχοληθούμε με το θέμα περισσότερο, γιατί σίγουρα μόνο θετικά αποτελέσματα θα δούμε αν δουλέψουμε πάνω σε αυτό.
Η σωστή νοοτροπία πρέπει να διδάσκεται καθημερινά στους αθλητές από την πρώτη μέρα που θα πατήσουν το παρκέ μέχρι και την τελευταία μέρα της καριέρας τους σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Πρέπει ο αθλητής από πολύ νωρίς στην καριέρα του να θεωρεί αυτονόητο τον σεβασμό, την πειθαρχία, την ομαδικότητα κτλ, αν και πάντα βελτιώνεται αρκεί να τον πείσεις για τα οφέλη. Συχνά είναι τα παραδείγματα μεταμορφωμένων ομάδων ή αθλητών απλά επειδή πειθάρχησαν λίγο παραπάνω ή έγιναν πιο ομαδικοί.
Δουλειά λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα, έγκαιρα, για να πάψουμε να λέμε την γνωστή φράση:
<<Ήταν μεγάλο ταλέντο αλλά δεν είχε μυαλό>>

Δεσποτάκης Μάριος
basketball Coach

από την ιστοσελίδα του Μ.Δεσποτάκη ... αφιερωμένο στον champ

15 Ιουλ 2008

Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται σήμερα και έτσι - όπως είχαμε υποσχεθεί - θέλουμε σήμερα να ενημερώσουμε τους φίλους της ομάδας αλλά και τα μέσα για τις κινήσεις που έγιναν για την ενίσχυση της ομάδας και τους στόχους της επόμενης χρονιάς.

Ο Οιακας λοιπόν απέκτησε την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο τους παρακάτω παίκτες :

1. Τον Αναστάσιο Κατσούρη - αδερφό του νυν παίκτη της ομάδας Αδριανού Κατσούρη - από την Δόξα Αγ. Αδριανού. Ο Τάσος αγωνίζεται στα guard και θα βοηθήσει με την εμπειρία του την ομάδα.
2. Τον Χρήστο Μπακάλη από τον Αργοναύτη Ν.Κίου. Ο Χρήστος, και αυτός guard, επιστρέφει στην παλιά του αγάπη, ύστερα από μια πετυχημένη πορεία σε άλλες ομάδες!
3. Τον Γιώργο Παπαχαραλάμπους από τον Αρκαδικό Τρίπολης. Ο Γιώργος αγωνίζεται στη θέση του play maker, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες, θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της ομάδας.
4. Τον Γιώργο Κωτσόβολη από την ΑΕ Ρέντη. Ο Γιώργος, γιος του μέλους του ΔΣ του Οίακα Σταύρου Κωτσόβολη, έκανε φέτος πράξη την επιθυμία όλων αλλά και δική του να επιστρέψει στα "πάτρια εδάφη" και να ενισχύσει τον Οίακα. Με θητεία 7 ετών στη Γ' Εθνική, 3 ετών στην Α2 και συνεχείς χρονιές πρώτος σκόρερ στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος πιστεύουμε πως θα ανεβάσει με την παρουσία του την ομάδα ένα επίπεδο πιο πάνω.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την επιστροφή των στρατευμένων Κώστα Κατσούρη, Βασίλη Κουτσόπετρα και Νίκου Κατσαλούλη, που δεν πρόσφεραν πέρυσι όσο θα ήθελαν και οι ίδιοι στην ομάδα, την αποθεραπεία του Αδριανού Κατσούρη, ο οποίος φέτος θα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας και την παρουσία σταθερών αξιών όπως ο Μάκης Καζάς, ο Δημήτρης Προύντζος , ο Νεκτάριος Αυγουστόπουλος και ο Τακης Τατούλης, αλλά και των νέων διαμαντιών της ομάδας όπως ο Γκόραν Γκάγκιτς, ο Βασίλης Βλαχόπουλος και ο Βαγγέλης Μανούχος, γίνεται πιστεύουμε φανερό σε όλους ότι η ομάδα διαθέτει ένα ισχυρότατο ρόστερ , με δυο τουλάχιστον ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση και ιδιαίτερα με το καλύτερο υλικό στην front line σε όλη την ΕΣΚΑΚ.

Ο στόχος πλέον για τη νέα χρονιά είναι σαφής και είναι η άνοδος στην Γ' Εθνική. Και σε αυτό θα συμβάλλουν όχι μόνο η ενίσχυση της ομάδας με τις μεταγραφές που έγιναν, αλλά και η πλήρης αναδιάρθρωση στη λειτουργία της ομάδας, μια αναδιάρθρωση που σχεδιάστηκε από κοινού με τον προπονητή και όλα τα μέλη του ΔΣ και θα υλοποιηθεί απαρέγκλιτα την επόμενη χρονιά. Αξιοποιώντας και το υλικό που υπάρχει στους εφήβους και τους παίδες και φυσικά την πλούσια εμπειρία των μεγαλύτερων - τόσο των παλιών όσο και των νέων - το σωματείο βάζει στόχο να δημιουργήσει μια ομάδα δεκαετίας με δικά της παιδιά. Στόχος που μόνο ανέφικτος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στα πλαίσια αυτής της αναδιάρθρωσης ο Αδριανός Κατσούρης αναλαμβάνει χρέη βοηθού προπονητή δίπλα στον Θωμά Πέτα. Το προπονητικό δίδυμο πλέον της ομάδας, παρακολουθεί μέσα στο καλοκαίρι 4 σεμινάρια και προετοιμάζεται εντατικά για την πρώτη συγκέντρωση της ομάδας που έχει οριστεί για τις 18 Αυγούστου!

13 Ιουλ 2008


Παντρέψαμε τον "κόουτς" μας χθες! Ε... καιρός ήταν! Ο Θωμάς δεν μπόρεσε να παίξει άλλο ... άμυνα και υποτάχθηκε στα ... τρίποντα και στη γοητεία της αγαπημένης του Βίκυς ! Να ζήσετε παιδιά και καλούς απογόνους! Και οι κουμπάροι ... πάντα άξιοι!

Και τώρα λίγη ξεκούραση και μετά δουλειά, γιατί έχουμε να πάρουμε και ένα πρωτάθλημα φέτος ...